Exercise: Right Form of Verbs

Spread the love
  • 9
    Shares

Right Form of Verbs

1. We (to start) for Dhaka early in the morning. Our bus (to run) fast. We saw farmers (to work) in the fields. The man (to seat) beside me looked thoughtful. For his only son (to go) to leave Bangladesh soon.
Answer: We started for Dhaka early in the morning. Our bus was running fast. We saw farmers were working in the fields. The man seating beside me looked thoughtful. For his only sun is going to leave Bangladesh soon.
2. Man is never (satisfy) with what he has (know) and (see). He (want) to see and know more and more. This curiosity, (couple) with his indomitable spirit of adventure has promoted him to undertake difficult tasks.
Answer: Man is never satisfied with what he has known and seen. He wants to see and know more and more. This curiosity, coupled with his indomitable spirit of adventure has promoted him to undertake difficult tasks.
3. Written English (to be) not always the same as Spoken English. In Spoken English, many people (to be) not careful about the way they (wording) sentences. The sentences should be (writing) properly. If not, sentences will not (prove) successful.
Answer: Written English is not always the same as Spoken English. In Spoken English, many people are not careful about the way they are wording sentences. The sentences should be written properly. If not, sentences will not be proved successful.
4. Truth that man (be) the architect of his own fate. He can achieve what he (desire) to achieve. It is wrong to think that man’s life on earth (decide) by fate. It ii not fate but sincere efforts and indomitable courage that (mould) his fate. There may be ups and down but he should not (lose) heart. 
Answer: Truth that man is the architect of his own fate. He can achieve what he desires to achieve. It is wrong to think that man’s life on earth is decided by fate. It ii not fate but sincere efforts and indomitable courage that would mound his fate. There may be ups and down but he should not lose heart. 
5. The issue of food adulteration has drawn the attention of general public at present. There is hardly any food in our country that is not (adult) in one way or another. Substandard foods (sell) in most of the hotels. Very recently government (direct) the mobile court to (look) into the horrible pictures of adulteration. They (catch) dishonest hoteliers red-handed for using unhygienic food ingredients. 
Answer: The issue of food adulteration has drawn the attention of general public at present. There is hardly any food in our country that is not adulterated in one way or another. Substandard foods are sold in most of the hotels. Very recently government has directed the mobile court to look into the horrible pictures of adulteration. They have caught dishonest hoteliers red-handed for using unhygienic food ingredients. 
6. People addicted to (smoke) find it difficult to give up this harmful habit. Many of them suffer from various diseases including cancer which (take) heavy toll of lives every year. A cure for these deadly diseases has not yet been (find). Smoking (irritate) eyes and (offend) the nose. 
Answer: People addicted to smoking find it difficult to give up this harmful habit. Many of them suffer from various diseases including cancer which takes heavy toll of lives every year. A cure for these deadly diseases has not yet been found. Smoking irritates eyes and offends the nose. 
7. It (know) to all the importance of English (be) an international language, English holds the key to the board expanse of learning and knowledge. Many great writers have (enrich) this language. If we (not know) English, we (keep) ourselves aloof from the civilized world.
Answer: It is known to all the importance of English being an international language; English holds the key to the board expanse of learning and knowledge. Many great writers have enriched this language. If we do not know English, we will keep ourselves aloof from the civilized world.
8. Now-a-days terrorism (become) a major concern for the present civilization. Almost all the countries of the globe directly or indirectly (threat) by it. 11th September (drow) our attention on the facts that how within a short span of time the World Trade Centre became debris (cause) death to thousands of innocent people without (have) any awareness of their involvement in tragic death.
Answer: Now-a-days terrorism has become a major concern for the present civilization. Almost all the countries of the globe directly or indirectly are being threatened by it. 11th September drew our attention on the facts that how within a short span of time the World Trade Centre became debris causing death to thousands of innocent people without having any awareness of their involvement in tragic death.
9. Man is social being. He has to abide by the laws of the society. He (not do) whatever he likes. He (not violate) the laws of the society. He must (learn) to live in peace and amity. He (not break) down the discipline of the society. He (not think) of only his own interest in the society
Answer: Man is social being. He has to abide by the laws of the society. He cannot do whatever he likes. He must not violate the laws of the society. He must learn to live in peace and amity. He must not break down the discipline of the society. He must not think of only his own interest in the society
10. It is high time you (prepare) for the exam. You (not waste) much time wandering aimlessly and doing meaningless jobs. Don’t you know that your parents expect you (educate) not only that we want that you (be) great. But if you are not serious right from now you will suffer in the long run and your further (envelop) in darkness.
Answer: It is high time you prepared for the exam. You should not waste much time wandering aimlessly and doing meaningless jobs. Don’t you know that your parents expect you to be educated not only that we want that you will be great. But if you are not serious right from now you will suffer in the long run and your further will be enveloped in darkness.
11. Child labor has been forbidden internationally by the UN. To make a child work which (be) suitable for a man is punishable. Yet in the third world countries, the number of child labor (go) up day by day. Bangladesh is one of these countries. Though government (commit) to dissuading rich people to engage children in laborious works, the poor parents (want) to get additional earning by employing their children in works. Nazrul is a child of such kind of family. He (come) to Dhaka in search of a living. Now he is working in a garments factory.
Answer:Child labor has been forbidden internationally by the UN. To make a child work which is suitable for a man is punishable. Yet in the third world countries, the number of child labor is going up day by day. Bangladesh is one of these countries. Though government is committed to dissuading rich people to engage children in laborious works, the poor parents want to get additional earning by employing their children in works. Nazrul is a child of such kind of family. He came to Dhaka in search of a living. Now he is working in a garments factory.
12. Everybody (want) to be successful in life, but few (achieve) it. One of the principal reasons for this failure is that many people (not) take risks. Life (be) not a bed of roses. It is full of troubles and difficulties. We (face) them with courage.
Answer: Everybody wants to be successful in life, but few achieve it. One of the principal reasons for this failure is that many people do not take risks. Life is not a bed of roses. It is full of troubles and difficulties. We should face them with courage.
13. Self-control (breed) all other virtues. Man generally (act) on impulses and strong desires. Vicious desires (damage) the purity of heart and mind resulting in the degradation of human nature. It is self-control that can help a man (build) up a pure character which is very essential to (rise) above the level of inhumanity. 
Answer: Self-control breeds all other virtues. Man generally acts on impulses and strong desires. Vicious desires damage the purity of heart and mind resulting in the degradation of human nature. It is self-control that can help a man to build up a pure character which is very essential to raise above the level of inhumanity. 
14. Dowry is one of the most serious evils in our country. Parents are (compel) too give their daughters marriage before them (reach) maturity on promise of dowry. But if the parents (fail) to satisfy the bridegroom’s family, tortures (become) the companion of the daughters. So, it is better to give education to the female child so that an educated girl (stand) on her on feet.
Answer: Dowry is one of the most serious evils in our country. Parents are compelled to give their daughters marriage before they reach maturity on promise of dowry. But if the parents fail to satisfy the bridegroom’s family, tortures become the companion of the daughters. So, it is better to give education to the female child so that an educated girl can stand on her on feet.
15. While eating food we should (think) that we do not eat just to feel the stomach. We eat to preserve our health. For good health, we should (take) good food. The poor and illiterate people in our country generally think that good food (mean) costly food. They do not know that whatever food they get can be nutritive if they can (choose) the food items wisely. Even people who (eat) in plenty do not eat the food they need for food they need for good health.
Answer: While eating food we should think that we do not eat just to feel the stomach. We eat to preserve our health. For good health, we should take good food. The poor and illiterate people in our country generally think that good food means costly food. They do not know that whatever food they get can be nutritive if they can choose the food items wisely. Even people who eat in plenty do not eat the food they need for food they need for good health.
16. Man has an inborn curiosity to see the unseen and to know the (unknown) with this view he has been (vast) different distant places and (take) risky adventures. Thus he (be) enriching his knowledge world with different experiences and vast knowledge. But the irony is that he tries to unmask the outside world (keep) himself quite unknown to him.
Answer: Man has an inborn curiosity to see the unseen and to know the unknown with this view he has been visiting different distant places and taking risky adventures. Thus he has been enriching his knowledge world with different experiences and vast knowledge. But the irony is that he tries to unmask the outside world keeping himself quite unknown to him.
17. Trees are very useful to man. They protect the rich top soil from getting (wash) away by rain water and floods. We can see trees being (plant) along the mountain slopes. On the road sides, in parks and gardens. They (add) to the beauty of our lives. They (provide) us with food, wood shade, shelter and so on. They (breath) in carbon-dioxide and produce oxygen.
Answer:Trees are very useful to man. They protect the rich top soil from getting washed away by rain water and floods. We can see trees being planted along the mountain slopes. On the road sides, in parks and gardens. They add to the beauty of our lives. They provide us with food, wood shade, shelter and so on. They breathe in carbon-dioxide and produce oxygen.
18. Man is never (a) _____ (satisfy) with what he has (b) ____ (know) and (c) _____ (see). He (d) ____ (want) to see and know more and more. This curiosity, (e) ____ (couple) with his indomitable spirit of adventure has prompted him to undertake difficult tasks.

Answer:(a) Satisfied (b) known (c) seen (d) wants (e) coupled
19. Written English (a) _____ (to be) not always the same as spoken English. In spoken English, many people (b) ____ (to be) not careful about the way they (c) _____ (wording) sentences. The sentences should be (d) ____ (write) properly. If not, sentences making will not (e) ____ (prove) successful. 

Answer:(a) is (b) are (c) are wording (d) written (e) prove

 20.In Dhaka city we (a) _____ (live) in a polluted environment. It is (b) ____ (become) more and more polluted day by day. We know that a sound environment (c) _____ (ensure) a sound life. The people are (d) ____ (be) attacked with various diseases. It must be (e) ____ (check) immediately.

Answer:(a) live (b) becoming (c) ensures (d) being (e) checked
22. Then a terrible thing (a) _____ (happen). While we were (b)____(wait) for the coffee, the head waiter with an ingratiating smile on his false face (c)_____(come) up to us (d)____(bearing) a large basket full of huge peaches. But surely peaches were not in season then. Lord knew what they (e) ____ (cost). I knew too a little later.

Answer:(a) had happened (b) waiting (c) came (d) bearing (e) would cost.

  • 9
    Shares

Comments are closed.