Appropriate prepositions | H. S. C Learners of the year of 2018

Spread the love
  • 8
    Shares

This is the topic about appropriate preposition which is very important for the learners of H. S. C Examination 2018. Actually appropriate preposition is the sensible part.

Read the following passage and fill in the blanks with appropriate prepositions:

Appropriate prepositions 1

  1. About 72 percent of the surface (a) ____ the earth is covered (b) ____ water, but its distribution (c) ____ the land is not at all even. The desert region has little or no water but our country has been richly endowed (d) ____ water resources. Apart (e) ____ heavy rainfall during the monsoon, we have one of the largest networks of rivers in the world.
    Answer: (a) of (b) with (c) of (d) with (e) from.
  2. The result of honesty is (a) ____ description. It result (b) ____ peace. On the other hand, misery results (c) ____ vice. So we should abstain (d) ____ evil deeds. Evil deeds bring (e) ruin.
    Answer: (a) beyond (b) in (c) in (d) from (e) about
  3. Yesterday a college student was run (a) ____ by a car. The student was crossing the road and walking (b) ____ Dhaka College. The passers by and the students of Dhaka College rushed (c) ____ the spot. The student was taken to Dhaka Medical College Hospital. The doctors and the nurses came (d) ____ to help the student. A medical board was formed headed (e) ____ Dr. Hasibur Rahman.
    Answer: (a) over (b) to (c) into (d) forward (e) of
  4. Although a city life has many advantages, a city dweller sometimes gets tired (a) ____ it. He cannot attend the office and other places (b) ____ time because (c) ____ traffic jam. The air in the city is polluted (d) ____ smoke and dust. Besides, he is always busy (e) ____ a lot of commitments.
    Answer: (a) of (b) in (c) of (d) by (e) with
  5. Mr. Abdullah was a school teacher. He was very popular (a) ____ his students. The students had easy access (b) ____ his room. Whenever the students entered (c) ____ his room, they found him absorbed (d) ____ studies. He was proficient (e) ____ English.
    Answer: (a) with (b) to (c) into (d) in (e) in
  6. The Eiffel Tower was named (a) ____ Gustave Eiffel, a Frenchman. He was born (b) ____ prosperous family in 1832. He graduated (c) ____ the Central School of Engineering (d) ____ Paris. Then he went to work (e) ____ a railway construction company.
    Answer: (a) after (b) in (c) from (d) in (e) for
  7. Drug addiction means strong attraction (a) ____ harmful things like heroine, opium, marijuana, morphine, cocaine, phensedyl. These drug are taken by smoking or (b) ____ injection. The frequent taking of these drugs lead a man (c) ____ death. So all concerned should create awareness (d) ____ personal and family level (e) ____ this dangerous impact of drug addiction.
    Answer: (a) for (b) through (c) to (d) at (e) about
  8. The Olympic Games were named (a) ____ the town of Olympia in Greece. In those days Greece was divided (b) ____ many cities. They used to fight (c) ____ themselves. A man named Iphitos was concerned (d) ____ such wasteful strife’s. He hit (e) ____ a plan to set up peace in the country. His plan worked well.
    Answer: (a) after (b) into (c) among (d) about (e) upon
  9. You will be happy to learn that I won the first prize (a) ____ the speech competition held (b) ____ our school yesterday (c) ____ the importance of learning English. Now I am telling you briefly what I said (d) ____ that occasion. Being an international language. English holds the key (e) ____ the broad expanse of learning and knowledge.
    Answer: (a) in (b) at (c) on (d) on (e) to
  10. Noise is different (a) ____ sound. It is harmful (b) ____ our health. If somebody expose (c) ____ noise exceeding 70 decibel, he/she is likely to suffer (d) ____ hearing problem. This problem is acute (e) ____ big cities.
    Answer: (a) from (b) to/for (c) to (d) from (e) in
  11. I hope you are alright. What are you going to do (a) ____ the next Autumn vacation? Please come to my village. I invite you to pass a few days (b) ____ me in my village-home. I hope you will have a jolly good time here. My village is (c) ____ the bank of a small river which is full (d) ____ the brim (e) ____ the rainy season.
    Answer: (a) in (b) with (c) on (d) to (e) during
  12. In my childhood I had a close relation (a) ____ the river Dhaleswari. It was then a river (b) ____ great importance. The village of my maternal grandfather was (c) ____ the bank of this river. When I had been there, I always bathed (d) ____ this river. Alas! I do not go there for long. Because all my maternal uncles have left the village home and moved (e) ____ town.
    Answer: (a) with (b) of (c) on (d) in (e) to

Appropriate prepositions 2

  1. Rahim was falsely accused (a) ____ theft. So charges were brought (b) ____ him. Actually he had abhorrence (c) ____ theft. He could not understand how he was shown involved (d) ____ the theft. He never thought (e) ____ theft as he was accuse (f) ____ hard word. He knew that industry is the key (g) ____ success. However, he appeared (h) ____ the court. He did not tremble (i) ____ fear because he had firm faith (j) ____ his honesty.
    Answer: (a) of (b) against (c) to (d) in (e) of (f) to (g) to (h) in (i) with (j) in
  2. The moon is a very familiar figure (a) ____ all of us. She awakens a feeling (b) ____ love and tenderness in our heart. Even the infant stretches (c) ____ its hands to grasp this beautiful object. Nor is her appeal confined (d) ____ only children. Ever since the stirring of the poetic faculty in man, she has furnished a theme (e) ____ poets and artists.
    Answer: (a) to (b) of (c) out (d) to (e) of
  3. The Eiffel Tower was named (a) ____ Gustave Eiffel, a Frenchman. He was born (b) ____ prosperous family in 1832. He graduated (c) ____ the Central School of Engineering (d) ____ Paris. Then he went to work (e) ____ a railway construction company.
    Answer: (a) after (b) in (c) at (d) in (e) for
  4. In the long run a sinner atones (a) ____ his sin because he knows that everyone will have to account (b) ____ God (c) ____ his/her deeds. So when a sinner becomes really repentant, he/she is seen devoted (a) ____ God. Sometimes he/she is seen absorbed (e) ____ deep meditation.
    Answer: (a) for (b) to (c) for (d) to (e) in
  5. Iphitos hit (a) ____ a plan. He invited the athletes (b) ____ the nearby to the valley of Olympia to take part (c) ____ athletic contests. Iphitos plan worked well. For a time the Greek Warriors, instead (d) ____ fighting their neighbour, tried to outdo their rival (e) ____ friendly games and sports.
    Answer: (a) upon (b) of (c) in (d) of (e) in
  6. A poor man suffer (a) ____ many things. He is destitute (b) ____ wealth. He is deprived (c) ____ the basic needs. But he is contented (d) ____ what he has. He does not run (e) ____ wealth.
    Answer: (a) from (b) of (c) of (d) with (e) after
  7. After having finished our breakfast, we set (a) ____ getting things ready (b) ____ cooking lunch. When everything was ready, we set (c) ____ for sightseeing in three groups, each (d) ____ a teacher. The bearers were left to cook the meal and keep watch (e) ____ out things.
    Answer: (a) about (b) for (c) out (d) under (e) on
  8. (a) ____ all her sincerity the nurse was attending (b) ____ the patient even knowing that her effort (c) ____ keeping the man alive might end (d) ____ smoke as the doctors of the Board also thought the case as almost a cry (e) ____ the wilderness.
    Answer: (a) with (b) on/upon (c) of (d) in (e) in
  9. A pious man is absorbed (a) ____ meditation. He has firm faith in Allah. He abides (b) ____ the rules of religion. He clings (c) ____ his faith. He knows that man is accountable to Allah (d) ____ his action. So he leads his life according to religion. He is not angry (e) ____ anybody.
    Answer: (a) in (b) by (c) to (d) for (e) with
  10. Man cannot prosper (a) ____ industry. You have to work hard to gain knowledge. Those who have reached high position (c) ____ the society are all active. You should remember that industry is the key (d) ____ success. Without it we cannot reach the goal (e) ____ in life.
    Answer: (a) in (b) without (c) in (d) to (e) in
  11. E-mail has brought (a) ____ a revolution in modern communication. Messages can be transmitted from one country to another (b) ____ seconds. It is far cheaper than telephone calls. Trade and commerce has become greatly dependent (c) ____ this speedy mode of communication. It has, however, not reached everyone, especially in developing countries like ours, as most people cannot afford (d) ____ have a personal computer. But here people have started using commercially operated e-mail facilities (e) ____ important purposes.
    Answer: (a) about (b) in (c) on (d) to (e) for
  12. Newspaper is the people’s parliament. The newspaper plays a vital role (a) ____ modern civilization. We must have the habit (b) ____ reading the newspaper daily. It helps us in acquiring general knowledge which is essential (c) ____ our education. Nobody can keep contact 9d) ____ the outside world without reading the newspaper. Being ignorant (e) ____ the current topics, he cannot take part in the talks and discussions in an enlightened society.
    Answer: (a) in (b) of (c) for (d) with (e) of
  13. The moon is a very familiar figure (a) ____ all of us. She awakens a feeling (b) ____ love and tenderness in our heart. Even the infant stretches (c) ____ its hands to grasp this beautiful object. Nor is her appeal confined (d) ____ only children. Ever since the stirring of the poetic faculty in man, she has furnished a theme (e) ____ poets and artists.
    Answer: (a) to (b) of (c) out (d) to (e) for

Appropriate prepositions 3

  1. Water is an important element (a) ____ the human environment. It is essential (b) ____ human and plant life. It is next (c) ____ air. Water can be polluted (d) ____ many ways. Farmers use chemical fertilizers and insecticide in their fields to grow more food. The rain and floods wash (e) ____ some of the chemicals.
    Answer: (a) of (b) for (c) to (d) in (e) away
  2. Many seminars, symposiums and conferences are being held (a) ____ the issue of dowry but there really is no change. There must be some errors (b) ____ the efforts of the civil society. Otherwise why there is no alleviation (c) ____ this problem? We must raise our voice (d) ____ this evil Practice. The educated people should be determined (e) ____ removing this from our society.
    Answer: (a) on (b) in (c) of (d) against (e) on
  3. A religious minded man has firm faith (a) ____ Allah. He believes (b) ____ the saying of the Holy Prophet. He believes that Allah exists (c) ____ everything. He devotes himself (d) ____ religious activities more and more. He always abides (e) ____ the principles of Islam.
    Answer: (a) in (b) in (c) in (d) to (e) by
  4. She is proud (a) ____ her wealth. But you should not take pride (b) ____ your health or wealth. You should not be devoid (e) ____ common sense. Moreover, you should not laugh (d) ____ the poor and you should have zeal (e) ____ social work.
    Answer: (a) of (b) in (c) of (d) at (e) for
  5. Once Sheikh Saddi started (a) ____ the capital (b) ____ the invitation (c) ____ the emperor. He had plain clothes on. He knew that it is not his clothes that makes man great, but what makes great is his quality. So, he had no hesitation (d) ____ going to the royal court (e) ____ rich clothes on.
    Answer: (a) for (b) at (c) of (d) in (e) without
  6. People addicted a)___ smoking may suffer b)___ cancer which is a fatal diseases. Cancer takes a heavy tool c)___ human lives every year throughout the world. Medical science is yet to find d)___ a cure for it. So people of all ages should give e)___ smoking.
    Answer: (a) to (b) from (c) of (d) in (e) up
  7. The most important thing a)___ a citizen is simply to be a good man. He must try to be honest, just and merciful b)___ his private life. This is his primary duty. The reason should not be difficult c)___ understand. The well-being d)___ a state or city ultimately depends on the moral character e)___ its citizens.
    Answer: (a) for (b) in (c) to (d) of (e) of
  8. A nurse attends a)___ her work place in time to attend b)___ her patients. She does not aspire c)___ riches. She feels proud for being blessed d)___ a technical knowledge and motherly affection. She is always cautious e)___ her duties and responsibilities.
    Answer: (a) at (b) on (c) after (d) with (e) of
  9. Honesty is a great virtue and the result (a)___ honesty is beyond description. It results b)___ peace. On the other hand, misery results c)___ vice. So, we should abstain d)___ evil deeds. Evil deeds bring e)___ ruin.
    Answer: (a) of (b) in (c) from (d) from (e) about
  10. King Midas, amazed a)___ his golden touch, went back quickly to the palace. As he entered it, his little daughter ran up b)___ him and he took her in his arms.Instantly she turned c)___ gold. The king was struck d)___ horror. He put her down at once, thinking that this would make her human again. But there was no change. The king stood staring e)___ his daughter.
    Answer: (a) at (b) to (c) into (d) with (e) at
  11. People in the country are now surrounded a)___ flood water. Heavy rains result b)___ floods. We, not affected c)____ floods, should have sympathy d)___ them. These people by nature will not yield e)___ fate. They must triumph f)___ the calamity. They need help and will remain thankful g)___ the donors.
    Answer: (a) by (b) in (c) by (d) for (e) to (f) over (g) to
  12. a)___ all her sincerity the nurse was attending b)___the patient but she knew that her effort c)___ keeping the patient alive might end d)____ smoke. The doctors of the doctors of the board were shocked (e)___ the pitiable condition of the dying patient.
    Answer: (a) With (b) on (c) in (d) in (e) at
  13. The Eiffel tower of Paris is a magnificent building. It was named a)___ Gustave Eiffel, a Frenchman. He was born b)___ a prosperous family in 1832. He graduated c)___ the Central School of Engineering d)___ Paris. Then he went to work e)___ a railway construction company.
    Answer: (a) after (b) of (c) from (d) in (e) in
  14. Charity is a virtue that elevates human nature. A person should be endowed a)__this virtue.It leads people to think favourably b)__their fellowmen and do them good.Everybody should practice this habit c)__the very childhood. The right use of it brings happiness d)_earth. It is a form of self-sacrifice e)__which society cannot exist.
    Answer: (a) with (b) of (c) from (d) on (e) without
  15. A pious man is absorbed a)__meditation. He has firm faith in the Almighty. He abides b)_the rules of religion. He clings c)_his faith. He knows that man is accountable to the Almighty d)_his action.So he leads his life according to religion.He is not angry e)_anybody.
    Answer: (a) in (b) by (c) to (d) for (e) with.
  16. The result of honesty is a)__description. It results b)___ peace. On the other hand, misery results c)___ vice. So we should abstain d)___ evil deeds. Evil deeds bring e)___ ruin.
    Answer: (a) beyond (b) in (c) from (d) from (e) about
  17. Although a city life has many advantages, a city dweller sometimes gets tired a)___ it. He cannot attend the office and other places b)___ time because c)___ traffic jam. The air in the city is polluted d)___ smoke and dust.Besides, he is always busy e)___ a lot of commitments.
    Answer: (a) of (b) in (c) of (d) by/with (e) with
  18. Drug addiction means strong attraction a)__harmful things like heroine, opium, marijuana, morphine, cocaine, phensedyl. These drugs are taken by smoking or b)___ injection. The frequent taking of these drugs lead a man c)___ death. So all concerned should create awareness d)___ personal and family levels e)___ this dangerous impact of drug addiction.
    Answer: (a) for (b) through (c) to (d) in (e) about/of
  19. The Olympic Games were named a)___ the town of Olympia in Greece. In those days Greece was divided b)__ many cities. They used to fight c)__ themselves. A man named Iphiots was concerned d)__ such wastful strifes. He hit e)___ a plan to set up peace in the country. His plan worked well.
    Answer: (a) after (b) into (c) among (d) about (e) upon
  20. A poor man suffers a)__ many things. He is destitute b)__ wealth. He is deprived c)__ the basic needs. But he is contented d)__ what he has. He does not run e)__ wealth.
    Answer: (a) from (b) of (c) of (d) with (e) after
  21. Man has no escape a)__ death. Sooner or later he must die. In other words, he is subject b)__ death. No medicine can prevent a man c)__ dying. Yet men attempt d)__ escape death time being. Man is e)__ no way free from death.
    Answer: (a) from (b) to (c) from (d) to (e) in

Appropriate prepositions 4

  1. Man is mortal. His life a)__ earth is short lived. One day he has to depart b)__ this world c)__nothing in hand. He becomes a part of eternity leaving everything d)_. There is no alternative e)__ it.
    Answer: (a) on (b) from (c) with (d) behind (e) to.
  2. Kabir is proud a)_his talent. But none should take pride b)_his talent. Pride results c)_ruin. Those who have prided themselves d)__their talents have been subjected e)__humilitation.
    Answer: (a) of (b) in (c) in (d) in (e) to
  3. I was invited a)__ a party last night. It started at 7 O’clock and continued b)__ two hours. The guests were enchanted c)__ the enjoyable programme. It was presided d)__ by our Headmaster. He delivered a speech e)__ the end of the function.
    Answer: (a) to (b) for (c) by/with (d) over (e) at
  4. In order to share his joy and get relief a)__ his sorrows of mental agony, man makes friendship. b)__ friend, his life seems to be dull and meaningless. But all friends are not true and sincere. Some make friendship c)__ achieve their personal interests d)__guise of friends. They are called summer friends. A real friend will stand e)__ you in your misfortune and try his/her best to give you mental support.
    Answer: (a) from/of (b) Without (c) to (d) in (e) by
  5. One afternoon I was walking a)__ the sea-shore and was alarmed to see the print of a man’s bare foot b)__ an island. I decided that it must have been some savages c)__the mainland who had been driven d)__ to the island. The wind had now gone e)__ again.
    Answer: (a) along (b) in (c) from (d) away (e) away
  6. Victory day is one a)__ the most memorable days b)__ our national life. We, the Bangladeshi, achieved our freedom c)__ a wasteful liberation war d)__ the Pakistani ruler on the 16th December 1971. Bangladesh emerged as an independent state e)__ this day.
    Answer: (a) of (b) in (c) after (d) against (e) on
  7. Mr. Kamal was very popular a)_his students. The students had easy access b)_his study. Whenever the students entered c)__his study, they found him absorbed d)__ study. He was very proficient e)_English. Yet he tried to excel himself f)__his profession as a teacher. So he was conscious g)__ his duties and responsibilities. He also took pride h)__his profession. He never hankered i)__ name and fame although he was really worthy j)__ every body’s praise.
    Answer: (a) with (b) to (c) into (d) in (e) in (f) in (g) in (g) of (h) in (i) after (j) of
  8. Iphitos hit a)__a plan. He invited the athletes b)__the nearby cities to the valley of Olympia to take part c)__ athletic contests. Iphitos plan worked well. For a time the Greek Warriors, instead d)__ fighting their neighbour, tried to outdo their rivals e)__friendly games and sports.
    Answer: (a) upon (b) to (c) in (d) of (e) by
  9. Plants and trees are important elements a)__ our environment. They are absolutely necessary b)__ our existence c)__ this earth. They help d)__ maintain the ecological balance of the environment. It is admitted that to maintain ecological balance e)__ least 24% of the total land area of a country should be forests.
    Answer: (a) of (b) for (c) in (d) to (e) at
  10. An honest man is true a)__ his word. He does not deviate b)__ the path of honesty. He knows that true peace consists c)__ honesty. So, he does not fall a victim d)__ any greed. He has no ambition e)___ worldly things.
    Answer: (a) to (b) from (c) in (d) to (e) for
  11. Noise is different a)_sound. It is harmful b)__our health.If somebody exposes c)_noise exceeding 70 decibel, he/she is likely to suffer d)_hearing problem.This problem is acute e)_ big cities.
    Answer: (a) from (b) to (c) to (d) from (e) in/of
  12. A yearning (a)—-happiness is a common tendency of every human being. The easiest way to be happy is to be satisfied (b)—- what we have. For being happy, some people always hanker (c)—- money as they don’t know that true happiness lies (d)—- contentment. These people take money (e)—-the way of getting pleasure and thus they are deprived of true happiness.
    Ans: (a) for (b) with (c) after (d) in (e) for
  13. A poor man suffers (a)—- many things. He is destitute (b)—- wealth. He is deprived (c)—-the basic needs. But he is contented (d)—- what he has. He does not hanker (e)—- wealth.
    Ans: (a) from (b) of (c) of (d) in (e) after.
    **62. The result of honesty is (a)—- description. It results (b)—- peace. On the other hand misery results (c)—- vice. So we should abstain (d)—- evil deeds. Evil deeds bring (e)—- ruins.
    Ans: (a) beyond (b) in (c) in (d) from (e) about
  14. Our women ignored (a)—- decision making. Social prejudice and food deprivation lead (b)—material and child mortality (c)—a high rate. Violence at home against women is prevalent (d)— our country. Many reasons work behind these violence. Dowry and inability to give birth (e)— male child are responsible.
    Ans: (a) about (b) to (c) in (d) in (e) for
  15. Education and training have long been considered a basic prerequisite (a)— modernization (b)—an economy through introduction of technology and attitudinal changes. Any plan (c)—a positive change (d)— institutions, technology and ideas must be supported (e)— a program of education and training.
    Ans: (a) to (b) for (c) for (d) in (e) by
  16. A pious is absorbed (a)— meditation. He abides (b)— the rules of religion. He clings (c)—his faith. He knows that man is accountable (d)—the Almighty (e)—his action.
    Ans: (a) in (b) by (c) in (d) to (e) for

Appropriate prepositions 5

  1. You’ll bee enchanted (a)— the beauty of tea gardens in Sylhet. Tall trees clinging (b)— the sides of the hills and hillocks look very fascinating. Then if you go to see the waterfall of Madhal Kunda (c)— the top of the hill, you will be amazed by the crystal clear water coming (d)— from a great height and crushing (e)— the ground below like garlands of pearls.
    Ans: (a) by (b) to (c) at (d) down (e) up
  2. ‘Nakshi Katha’ is a common handicraft. This has a long rich tradition in Bangladesh. Bangladeshi women are very efficient (a)—needle work. Artistic needle work is the specialty of Nakshi Katha. This Katha is used (b)—a decoration. Our cultural aspects are reflected (c)—the art of Nakshi Katha. It takes too long time to complete sewing a Katha. So we should try to save this art (d)— ruination. The government should look (e)—- the matter.
    Answer: (a) in (b) for (c) by (d) from (e) into
  3. Karim was going to Dhaka (a)—his father. They were waiting (b)— Mymensingh station. The train would come to platform number 3 in half an hour. Karim had bought two first class tickets (c)—Dhaka. He was talking (d)—his friends who had come to see him (e)—.
    Ans: (a) with (b) for (c) for (d) with (e) off
  4. Everyone desires (a)—wealth. But a few attain it. Some people hanker (b)—riches. Some are content (c)—what they have. True happiness lies (d)—contentment. It is high time we gave (e)—the habit of covetousness.
    Ans: (a) for (b) after (c) with (d) in (e) up
  5. Noise is different (a)— sound. It is harmful (b)—our health. If a person is exposed (c)—noise exceeding 70 decibel, he/she is likely to suffer (d)—hearing problem. This problem is acute particularly (e)—big cities.
    Ans: (a) from (b) for (c) to (d) from (e) in.
  6. He had lack (a)—money but he was kind (b)—the poor. He would try heart and soul to take pity (c)—the poor. In his area he was noted (d)—his kindness. The helpless poor would depend (e)—him.
    Ans: (a) of (b) to (c) for (d) for (e) on
  7. Ambition may sink (a)—day-dream (b)—men who build castles (c)—the air. Idle men generally wish (d)—things that cannot be realized. Their so called ambition is an empty craving. At first one should make (e)—his mind what he will do in future.
    Ans: (a) into (b) for (c) in (d) for (e) up
  8. A fund was set (a)—foot to help a helpless patient. The patient took heart (b)—the news. Many people stood (c)—him and he was cured (d)—the disease. All should come forward (e)—sympathy in need of others.
    Ans: (a) for (b) in (c) in (d) of (e) with
  9. Man is mortal. His life (a)—earth is short lived. One day he has to depart (b)—this world (c)—nothing in hand. He becomes a part of eternity leaving everything (d)— . There is no alternative (e)— it.
    Ans: (a) on (b) from (c) with (d) outside (e) to
  10. Normally parents wink (a)—their son’s fault. They are so blind (b)—their son’s fault that they are like the people who are blind (c)—eyes. So many boys are seen indulged (d)—evil deeds. This brings (e)—their ruin.
    Ans: (a) at (b) to (c) of (d) in (e) about
  11. SAARC stands (a)—South Asian Association for Regional Co-operation. It is regional forum (b)—seven countries including Bangladesh, Pakistan, India, Sri Lanka, Nepal, Bhutan and Maldives. Newly Afganistan is also included (c)—this association. The SAARC was formed (d)—a view to extending all sorts of co-operation, mainly (e)—the field of trade and commerce.
    Ans: (a) for (b) of (c) in (d)with (e) in
  12. Elections of both the national and local levels are held (a)—Bangladesh. When the citizens express thir opinion or elect representative (b)—issues of national importance, it is called national level election. On the other hand, the process of electing representative (c)—local institution, is called the local level election. Union Parishad election, Upazilla Parishad election, City Corporation election etc. are held (d)—local level (e)—our country.
    Ans: (a) in (b) on (c) in (d) in (e) on
  13. A credit card is a wonderful money. It stands mysterious (a)—many people. It is used instead (b)—paper money. It is a plastic money which hears some security features. There are two types (c)—cards, credit card and debit card. A debit card is often called electronic purse. A credit card saves the risk (d)—carrying ready cash. In European countries most city people use card (e)—lieu of ready cash.
    Ans: (a) to (b) of (c) of (d) of (e) in
  14. Many people commit sins either knowingly or unknowingly. In the long run a sinner atones (a)— his sins because he knows that everyone is accountable (b)— Allah (c)— his deeds. So when a sinner becomes really penitent, he is seen devoted (d)— Allah. Sometimes he is seen absorbed (e)— deep meditation.
    Ans: (a) for (b) to (c) for (d) to (e) in
  15. Polybags are used (a)—many ways. They are particularly used (b)—carrying things and packaging. But these bags do not decomposed (c)—any rate. So when people throw these bags, they create many problems. These thrown (d)—bags in town and city areas ultimately find ways (e)—drains and sewerage lines.
    Ans: (a) in (b) for (c) with (d) off (e) in
  16. Happiness consists (a)—contentment. So we should not run (b)—more and more money. Sometimes it may bring (c)—some unexpected troubles and one may fall a victim (d)—dangers for his unusual greed for money. We all should be contented (c)—what we have.
    Ans: (a) in (b) after (c) about (d) to (e) in
  17. The rich should not smile (a)— the poor because fortune may smile (b)—them (c)—any time. Yet at times we sneer (d)— the poor. The rich should have sympathy (e)— the poor.
    Ans: (a) at (b) upon (c) at (d) at (e) for.
  • 8
    Shares

Comments are closed.