Punctuation and capitalization

Spread the love
  • 13
    Shares

Punctuation and capitalization

Punctuate and capitalize the following passage:

  1. alas said miranda do not work so hard my father is at his studies he is safe for these three hours pray rest yourself o my dear lady said ferdinand i dare not i must finish my task before i take my rest 
    Answer: “Alas!” said Miranda, “Do not work so hard. My father is at his studies, he is safe for these three hours. Pray rest yourself.” “ O my dear lady!” said Ferdinand, “I dare not. I must finish my task before I take my rest.” 

  2. the dog has been mans best friend for thousands of years dogs are friendly obedient and faithful animals king edward of england had a pet dog named caesar when the king died in 1910 caesar let the funeral procession walking before the kings and princes 

Answer: The dog has been man’s best friend for thousands of years. Dogs are friendly, obedient and faithful animals. King Edward of England had a pet dog named Caesar. When the king died in 1910, Caesar let the funeral procession walking before the kings and princes.


  1. the traveller said can you tell me the way to the nearest inn yes said the peasant do you want one in which you can spend the night no replied the traveller i only want a meal 
    Answer: The traveller said, “Can you tell me the way to the nearest inn?” “Yes,” said the peasant. “Do you want one in which you can spend the night?” “No”, replied the traveller. “I only want a meal.” 

    4. porter you may go said the mistress of the hous laughing you have gained your freedom by allah he replied i will not leave this house until i have heard the stories of my companions 
    Answer: “Porter, you may go,” said the mistress of the house laughing . “You have gained your freedom.” “By Allah”, he replied. “I will not leave this house until I have heard the stories of my companions”. 

    5. dont be a fool someone shouted wait for the firemen theyll be here any minute but alan knew that he must not wait he put a handkerchief over his face and ran up the stairs he pushed open the door of his father in laws room old mr cox was sleeping peacefully 
    Answer: “Don’t be a fool,” someone shouted. “Wait for the firemen. They’ll be here any minute.” But Alan knew that he must not wait. He put a handkerchief over his face and ran up the stairs. He pushed open the door of his father –in- law’s room. Old Mr. Cox was sleeping peacefully. 

    6. mr maruf is a teacher at dhaka university his wife is a secretary in multinational company when i went to his house last tuesday i found him trying to feed his son a very beautiful baby 
    Answer: Mr Maruf is a teacher at Dhaka University. His wife is a secretary in multinational company. When I went to his house last Tuesday, I found him trying to feed his son, a very beautiful baby. 

    7. once i saw a sweet little girl what is your mothers name she said i know my mothers name but i will not tell you it i said what a clever girl you are i said i dont tell my mothers name to whom i dont know 
    Answer: Once I saw a sweet little girl. “What is your mother’s name?” she said, “I know my mother’s name but I will not tell you it,” I said,”What a clever girl you are!” I said. “I don’t tell my mother’s name to whom I don’t know.” 

    8.the scientist shouted that he had done it addressing the scientist as sir the assistant congratulated him on what he had done the scientist replied that he had done sometning new 
    Answer:The scientist shouted that he had done it. Addressing the scientist as sir, the assistant congratulated him on what he had done. The scientist replied that he had done sometning new. 

    9.william wordsworth a romantic poet was born at cockermouth in 1770 he went to st john college cambridge in 1787 he was attracted by the ideals of french revolution after coming back from france he settled down with his sister dorothy and the poet coleridge at alfoxden. 
    Answer: William Wordsworth, a romantic poet, was born at Cockermouth in 1770. He went to St. John College, Cambridge in 1787. He was attracted by the ideals of French Revolution. After coming back from France, he settled down with his sister Dorothy and the poet Coleridge at Alfoxden. 

    10. fahim said to me have you finished reading the book i gave you yesterdau yes i have finished reading the book i replied what an interesting book it is i said will you return the book to me today he asked 
    Answer: Fahim said to me, “Have you finished reading the book I gave you yesterdau?” “Yes, I have finished reading the book,” I replied. “What an interesting book it is!” I said. “Will you return the book to me today?” he asked. 

    11. i see that you are in the habit of eating a heavy luncheon why dont you follow my example and just eat one thing i am sure you will feel much better said the lady guest i am going to eat one thing i said 
    Answer: “I see that you are in the habit of eating a heavy luncheon. Why don’t you follow my example and just eat one thing? I am sure you will feel much better,” said the lady guest. “I am going to eat one thing.” I said. 

  2. thomas sterns eliot was born on september 26 1888 in st louis missouri after studying at harvard and sorborne he emigrated to england in 1914 
    Answer: Thomas Sterns Eliot was born on September 26, 1888 in St. Louis, Missouri. After studying at Harvard and Sorborne, he emigrated to England in 1914. 

    13. angling is my hobby whenever i get time i go on angling on last saturday i went to a big lake near my village i took an angling rod bait an umbrella a towel light refreshment and some other necessary stuffs 
    Answer: Angling is my hobby. Whenever I get time I go on angling. On last Saturday I went to a big lake near my village. I took an angling rod, bait, an umbrella, a towel, light refreshment and some other necessary stuffs. 

    14. the great ship titanic sailed for new york from southampton on 10 april 1912 carrying 1316 passengers and a crew of 891 at that time however she was not only the largest ship but also unsinkable 
    Answer: The great ship Titanic sailed for New York from Southampton on 10 April, 1912 carrying 1316 passengers and a crew of 891. At that time, however, she was not only the largest ship but also unsinkable. 

    15. death is inevitable everybody knows it yet everybody forgets it for the necessity of life again someone becomes immortal by welcoming the death with smiling face someone dies many times before death 
    Answer: Death is inevitable. Everybody knows it. Yet everybody forgets it for the necessity of life. Again, someone becomes immortal by welcoming the death with smiling face. Someone dies many times before death. 

    16. overhearing their whispers the caliph said to the dervishes are you not of this house then no they replied we have never been in this place before 
    Answer: Overhearing their whispers, the Caliph said to the dervishes, “Are you not of this house, then?” “No”, they replied, “We have never been in this place before.” 

    17. man was helpless in ancient time there was no much difference between a man and a beast man was always afflicted with fear of the wild animals and beasts they did not know how to build houses they could not even weave clothes or make weapons 
    Answer: Man was helpless in ancient time. There was no much difference between a man and a beast. Man was always afflicted with fear of the wild animals and beasts. They did not know how to build houses. They could not even weave clothes or make weapons. 

    18. the teacher said to asif why are you taliking in the class you should behave yourself asif replied i am sorry i am asking arnab to lend me his pen my pen has run out the teacher said be attentive and listen to my lecture 
    Answer: The teacher said to Asif, “Why are you taliking in the class? You should behave yourself.” Asif replied, “I am sorry, I am asking Arnab to lend me his pen. My pen has run out.” The teacher said, “Be attentive and listen to my lecture.” 

    19. bangladesh is famous for two of its gifts of nature one is the longest sea beach of coxs bazar and another is the sundarbans but to be true the impact of the sundarbans on our life is far more than that of the beach 
    Answer: Bangladesh is famous for two of its gifts of nature. One is the longest sea-beach of Cox’s Bazar and another is the Sundarbans. But to be true, the impact of the Sundarbans on our life is far more than that of the beach. 

    20. that cant be replied the nightingale i cant have any nest in the palace i love to live in the green wood i fly around to the poor fishermen to the peasantss huts to the people who live far away from the palace 
    Answer: “That can’t be”, replied the Nightingale. “I can’t have any nest in the palace. I love to live in the green wood. I fly around to the poor fishermen, to the peasantss’ huts, to the people who live far away from the palace.” 

    21. language plays a very important role in our life we use language to express our ideas thoughts and feelings language is ever present in our activities it is only a human trait 
    Answer: Language plays a very important role in our life. We use language to express our ideas, thoughts and feelings. Language is ever present in our activities. It is only a human trait. 

    22. we live in bangladesh almost all of us speak in bangla most of the people of the country are muslims besides hindus buddhists and christians also live here about 80 per cent people live in the villages 
    Answer: We live in Bangladesh. Almost all of us speak in Bangla. Most of the people of the country are Muslims. Besides, Hindus, Buddhists and Christians also live here. About 80 per cent people live in the villages. 

  3. it is this style of clear expressive vitality that won immediate admiration from readers and set the tone for the latter essayists 
    Answer: It is this style of clear expressive vitality that won immediate admiration from readers and set the tone for the latter essayists. 

    24. the young man said to the man that he could not stay any longer he added that the king had sent him to do a very important work addressing the young man as friend the man told him to tell him what his important work was he also said that he could also help him 
    Answer: The young man said to the man that he could not stay any longer. He added that the king had sent him to do a very important work. Addressing the young man as friend the man told him to tell him what his important work was. He also said that he could also help him. 

    25. as such the language used in these items will not be the same readers too do not expect to see a similar language used in reporting a medical discovery and another report on the countrys increasing crime situation 
    Answer: As such the language used in these items will not be the same. Readers too do not expect to see a similar language used in reporting a medical discovery and another report on the country’s increasing crime situation. 

    26. my name is salma alam i was born in dhaka i was educated from dhaka university i love my country most it is a beautiful country 
    Answer: My name is Salma Alam. I was born in Dhaka. I was educated from Dhaka University. I love my country most. It is a beautiful country. 

    27. will we see you again soon in Washington asked the girl not soon I think said mr easion my butterfly days are over I fear 
    Answer: “Will we see you again soon in Washington?” asked the girl. “ Not soon, I think,” said Mr. Easton. “ My butterfly days are over I fear”. 

    28. . how dare you wake me up? The lion reared I shall kill you for that please let me go the mouse cried did not mean to wake you up. 
    Answer: “How dare you wake me up!” the lion roared. “I shall kill you for that.” “ Please let me go,” the mouse cried. “Idid not mean to wake you up.” 

    29.. i never eat anything for luncheon she said oh dont say that I answered generously i never at more than one thing she said i think people eat far too much now a days 
    Answer: “I never eat anything for luncheon,” she said.”Oh! don’t say that.” I answered generously.”I never at more than one thing,” she said. “Ii think people eat far too much now a days.” 

    30. i came to Dhaka this morning i sent you a telegram before starting from home he said did you receive it in time he asked no i replied. 
    Answer: “I came to Dhaka. This morning I sent you a telegram before starting from home.” he said. “Did you receive it in time?” he asked. “ No I replied. 

    31. do you know why you are sent to school for playing with friends father no you are sent to learn to read and write but I won,t read and write replied jack sulkily yes you will. 
    Answer:  Do you know why you are sent to school? For playing with friends,father. No, you are sent to learn to read and write. “But I won,t read and write,” replied Jack- sulkily.”Yes, you will.” 


  4. rumana said to her mother, havent you prepared tea yet there is no point making tea, now i am getting late for my class i must rush off you always do like this cant you get up early and do everything in the right time replied the mother 
    Answer: Rumana said to her mother, “Haven’t you prepared tea, yet? There is no point making tea now.I am getting late for my class. I must rush off. You always do like this.” “ Can’t you get up early and do everything in the right time?” replied the mother. 

    33. alexander the great was the king of macedon he was the son of phillip a mighty king of sparta he invaded india about 327 years before the birth of Christ on the way he defeated porus and marched towards the punjab 
    Answer: Alexander, the great was the king of macedon. He was the son of Phillip a mighty king of Sparta. He invaded India about 327 years before the birth of Christ. On the way, he defeated Porus and marched towards the Punjab. 

    34. he said, “ I can chop some wood today”. I said but i have a boy coming from the orphanage Im the boy. You but you are small size does not matter chopping wood he said 
    Answer: He said, “ I can chop some wood today”. I said,“ But I have a boy coming from the orphanage.” I’m the boy”. “You? But you are small.” “Size does not matter chopping wood,” he said. 

    35. smoking is a very bad habit people should give up smoking it is responsible for many diseases such disease are incurable we should work against smoking none should smoke in public place 
    Answer: Smoking is a very bad habit. People should give up smoking. It is responsible for man. Diseases, such diseases are incurable. We Work against smoking. None should smoke in public place. 

—-

 

  • 13
    Shares

Comments are closed.